INE LEGERSTEE
Via Gobbi 160/A
30173 Campalto (VE)

Cell +39.348.2255581
Email ine.legerstee@virgilio.it

EVENEMENTEN 2022


Onderstaande data zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de ontwikkelingen in de Covid19 pandemie en de richtlijnen en maatregelen van de Italiaanse overheid.


Van 12 februari tot/m 1 maart, wordt het beroemde Venetiaanse Carnaval gehouden, waarbij het wemelt van de vreemd uitgedoste feestgangers, die graag poseren om gefotografeerd te worden. Er is op veel pleinen muziek en er worden voorstellingen gehouden, maskermarktjes, privéfeesten, bals en concerten.

www.carnevale.venezia.it


In het hoofdkantoor van de Biennale, geheten Ca’ Giustinian, wordt van 19 tot/m 27 februari het Internationale Kindercarnaval georganiseerd, een kreatief festijn, waaraan na reservering gratis deel genomen kan worden.

www.labiennale.org

Op 3 april vindt Su e Zo per i Ponti plaats: 10 kilometer hardlopen of wandelen ‘brug op brug af’, voor jong en oud. .

www.suezo.it

dag van San Marco Maandag 25 april, de Dag van San Marco. Behalve dat het ‘t feest is van de beschermheilige van Venetië met een plechtige Hoogmis in de San Marco Basiliek, is het de dag waarop geliefden elkaar de traditionele boccolo , rode roos, schenken. Er worden roeiwedstrijden gehouden. Het is trouwens een feestdag in heel Italië: bevrijdingsdag.

Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Festa della Sensa, viering van Hemelvaartsdag met de traditionele ceremonie van het Huwelijk met de Zee, die teruggaat op het jaar 1000 met een optocht over het water van kleurrijke, voortgeroeide boten tot er bij het Lido een ring in de zee geworpen wordt. Daarop volgt de eerste echt belangrijke roeiwedstrijd van het seizoen.

www.venicekayak.com
www.events.veneziaunica.it


Van 28 mei tot/m 5 juni Salone Nautico in het Arsenale.

Zondag 5 mei, de zogeheten Vogalonga, de meest populaire roei manifestatie zonder wedstrijdkarakter voor alle soorten roeiboten, van kano tot ‘dodesona’ (een boot waarop 12 personen staand roeien). Sinds een jaar of tien ook met grote aantallen buitenlandse deelnemers en hun boten.

www.beleven.org/feest/vogalonga_italie
www.vogalonga.com , www.venicekayak.com

Van 23 april tot/m 27 november de 59ste Biennale van Hedendaagse Kunst in de Giardini di Castello en in het Arsenale, curator Cecilia Alemani, getiteld The Milk of Dreams.

www.labiennale.org

In het Belgische paviljoen werk van Francys Alÿs, curator Hilde Teerlinck. In het Nederlandse paviljoen exposeert deze keer Estland: werk van Kristina Norman en Bita Razavi, curator Corina Apostol. De Nederlandse presentatie vindt plaats in het kerkje van de Misericordia, Campo dell’Abbazia, Cannaregio 3550. Werk van Melanie Bonajo,curatoren: Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth en Soraya Pol.

www.mondriaanfonds.nl/activiteiten/biennale-van-venetie/

Zaterdag 16 en zondag 17 juli, het feest van de Redentore (Verlosser), ter herdenking van het einde van de Pest-epidemie van 1575/’76, met een grandioos vuurwerk boven het San Marco Bassin en een 330 meter lange pontonbrug naar het eiland Giudecca.

www.events.veneziaunica.it

Van 31 augustus tot/m 10 september het 79ste Internationale Filmfestival georganiseerd door de Biennale van Venetië in het Palazzo del Cinema op het eiland Lido van Venetië.

www.labiennale.org

Zondag 05 september , de Regata Storica ofwel de historische regatta op het Canal Grande, een historische optocht van boten met personages in kostuum en daarop volgend het hoogtepunt van alle roeiwedstrijden van het jaar, de regatta van wedstrijdgondels.

www.regatastorica.it/

Zondag 24 oktober de Marathon van Venetië, de jaarlijkse editie van deze spectaculaire marathon met start in Stra (Riviera del Brenta) langs de historische villa’s aan de Brenta rivier, over de Brug door de Lagune met finish in Venetië.

www.venicemarathon.it/
www.invenicetoday.com

Maandag 21 november, het feest van La Madonna della Salute, de Madonna van de Gezondheid, een plaatselijke religieuze feestdag, waarbij men het einde van de Pest van 1630/’31 herdenkt, met druk bezochte non-stop kerkdiensten in de Kerk van Santa Maria della Salute, die gemakkelijk te bereiken is via een tijdelijke brug over het Canal Grande. Er omheen een marktje waar behalve ballonnen voor de kinderen allerlei zoetigheden verkocht worden en kaarsen om in de kerk te laten zegenen.

Nederlandse gids Venetië, Stadsgids in Venetië, Rondleidingen Venetië