INE LEGERSTEE
Via Gobbi 160/A
30173 Campalto (VE)

Cell +39.348.2255581
Email ine.legerstee@virgilio.it

EVENEMENTEN 2018

Van 27 januari tot/m 13 februari is er het beroemde Venetiaanse Carnaval, waarbij het wemelt van de vreemd uitgedoste feestgangers, die dolgraag poseren om gekiekt te worden, met muziek en voorstellingen op een groot aantal pleinen in de stad, een maskermarktje, privéfeesten, bals, partijen en concerten. In de Giardini, het park van de Biennale, wordt het Internationale Kindercarnaval gehouden, een gratis kreatief festijn.www.carnevale.venezia.it , www.carnevale.labiennale.org

Op 15 april vindt “Su e Zo per i Ponti” plaats: 10 kilometer hardlopen of wandelen ”brug op, brug af”, voor jong en oud.
www.suezoperiponti.it

dag van San Marco Woensdag 25 april, de dag van San Marco, waarop geliefden elkaar de traditionele “boccolo” ofwel rode roos schenken en waarop er een plechtige hoogmis in de San Marco Basiliek is en er regatta’s gehouden worden. Tevens nationale feestdag in heel Italië : bevrijdingsdag.

Zondag 13 mei, Festa della Sensa, viering van Hemelvaartsdag met de traditionele ceremonie van het “Huwelijk met de Zee”, die teruggaat op het jaar 1000 met een optocht over het water van kleurrijke, voortgeroeide boten tot er bij het Lido een ring in zee geworpen wordt. Vervolgens de eerste belangrijke regatta van het roeiseizoen.
www.venicekayak.com
www.velaspa.com
www.sensavenezia.it

Zondag 20 mei, de zgn. Vogalonga, de populairste regatta zonder wedstrijdkarakter voor alle soorten roeiboten, van kano tot “dodesona” (een door twaalf man voortgeroeide boot) tegenwoordig ook met duizenden buitenlandse deelnemers , bekend als de Venetiaanse Lagune Marathon. www.vogalonga.it
www.beleven.org , www.vogalonga.eu

Van 26 mei tot/m 25 november de Biennale van Venetië in de Giardini di Castello en in het Arsenale, dit jaar is de beurt aan de architektuurtentoonstelling, curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara, titel FREESPACE. In het Nederlandse paviljoen is er een tentoonstelling met als thema WORK, BODY, LEISURE van curatoren Marina Otero Verzier en Katia Truijen.
In het Belgische paviljoen een tentoonstelling met als titel EUROTOPIE van curatoren Roxane Le Grelle, Léone Drapeaud, Manuel Leon Fanjul en Johnny Leya.

www.labiennale.org

Zaterdag 14 en zondag 15 juli, het feest van de “Redentore”(Verlosser), ter herdenking van het einde van de pest-epidemie van 1575, met een groots vuurwerk boven het San Marco bassin en met een 330 meter lange ponton-brug naar het eiland Giudecca en hoogmis in de Redentore-kerk, regatta’s.

www.redentorevenezia.it , www.beleven.org

Van woensdag 29 augustus tot/m zaterdag 8 september het 75 ste Internationale Filmfestival georganiseerd door de Biennale van Venetië in het Palazzo del Cinema op het eiland Lido van Venetië. www.labiennale.org

Zondag 2 september , de Regata Storica ofwel de historische regatta op het Canal Grande, een historische optocht van boten met personages in kostuum en daarop volgend het hoogtepunt van alle roeiwedstrijden van het jaar, de regatta van wedstrijdgondels. www.regatastoricavenezia.it/

Zondag 28 oktober de Marathon van Venetië, de jaarlijkse editie van deze spectaculaire marathon met start in Stra (Riviera del Brenta) langs de historische villa’s aan de Brenta rivier, over de Brug door de Lagune met finish in Venetië.
www.venicemarathon.it/
www.invenicetoday.com

 

Woensdag 21 november, het feest van de “Madonna della Salute”, de Madonna van de Gezondheid, een plaatselijke religieuze feestdag, waarbij men het einde van de Pest van 1630-'31 herdenkt, met drukbezochte non-stop kerkdiensten in de Kerk van Santa Maria della Salute, die gemakkelijk te bereiken is via een tijdelijke brug over het Canal Grande. Met marktje, waar naast ballonnen allerlei zoetwaren verkocht worden en kaarsen om in de kerk te laten zegenen.

Nederlandse gids Venetië, Stadsgids in Venetië, Rondleidingen Venetië