INE LEGERSTEE
Via Gobbi 160/A
30173 Campalto (VE)

Cell +39.348.2255581
Email ine.legerstee@virgilio.it

EVENEMENTEN 2019

Van 16 februari tot/m 5 maart wordt het beroemde Venetiaanse Carnaval gehouden, waarbij het wemelt van de vreemd uitgedoste feestgangers, die dolgraag poseren om gekiekt te worden, met muziek en voorstellingen op een groot aantal pleinen in de stad, een maskermarktje, privéfeesten, bals, partijen en concerten. In de Giardini, het park van de Biennale, wordt van 23 februari tot/m 3 maart het Internationale Kindercarnaval gehouden, een gratis kreatief festijn.www.carnevale.venezia.it

Op zondag 7 april vindt “Su e Zo per i Ponti” plaats: 10 kilometer hardlopen of wandelen ”brug op, brug af”, voor jong en oud.
www.suezoperiponti.it

dag van San Marco Donderdag 25 april, de dag van San Marco, waarop geliefden elkaar de traditionele “boccolo” ofwel rode roos schenken en waarop er een plechtige hoogmis in de San Marco Basiliek is en er regatta’s gehouden worden. Tevens nationale feestdag in heel Italië : bevrijdingsdag.

Zondag 2 juni, Festa della Sensa, viering van Hemelvaartsdag met de traditionele ceremonie van het “Huwelijk met de Zee”, die teruggaat op het jaar 1000 met een optocht over het water van kleurrijke, voortgeroeide boten tot er bij het Lido een ring in zee geworpen wordt. Vervolgens de eerste belangrijke regatta van het roeiseizoen.
www.venicekayak.com
www.events.veneziaunica.it

Zondag 9 juni, de zgn. Vogalonga, de populairste regatta zonder wedstrijdkarakter voor alle soorten roeiboten, van kano tot “dodesona” (een door twaalf man voortgeroeide boot) tegenwoordig ook met duizenden buitenlandse deelnemers , bekend als de Venetiaanse Lagune Marathon. www.vogalonga.it
www.beleven.org , www.vogalonga.com

Van 11 mei tot/m 24 november de Biennale van Venetië in de Giardini di Castello en in het Arsenale, dit jaar is de beurt aan de beeldende kunst tentoonstelling, curator Ralph Rugoff, titel “May You Live In Interesting Times”.
In het Nederlandse paviljoen is er een tentoonstelling met als titel “The Measurement of Presence” van curator Benno Tempel, met werk van Remy Jungerman (1959), Iris Kensmil (1970) en Stanley Brouwn (1935-2017).
In het Belgische paviljoen een tentoonstelling met als titel “Mondo Cane” van curator Anne-Claire Schmitz, met werk van de Nederlandstalige kunstenaars Jos de Gruyter en Harald Thys.

www.labiennale.org

Zaterdag 20 en zondag 21 juli, het feest van de “Redentore”(Verlosser), ter herdenking van het einde van de pest-epidemie van 1575, met een groots vuurwerk boven het San Marco bassin en met een 330 meter lange ponton-brug naar het eiland Giudecca en hoogmis in de Redentore-kerk, regatta’s.

www.redentorevenezia.it , www.beleven.org , www.events.veneziaunica.it

Van woensdag 28 augustus tot/m zaterdag 7 september het 76 ste Internationale Filmfestival georganiseerd door de Biennale van Venetië in het Palazzo del Cinema op het eiland Lido van Venetië. www.labiennale.org

Zondag 1 september , de Regata Storica ofwel de historische regatta op het Canal Grande, een historische optocht van boten met personages in kostuum en daarop volgend het hoogtepunt van alle roeiwedstrijden van het jaar, de regatta van wedstrijdgondels. www.regatastoricavenezia.it/

Zondag 27 oktober de Marathon van Venetië, de jaarlijkse editie van deze spectaculaire marathon met start in Stra (Riviera del Brenta) langs de historische villa’s aan de Brenta rivier, over de Brug door de Lagune met finish in Venetië.
www.huaweivenicemarathon.it/
www.invenicetoday.com

 

Donderdag 21 november, het feest van de “Madonna della Salute”, de Madonna van de Gezondheid, een plaatselijke religieuze feestdag, waarbij men het einde van de Pest van 1630-'31 herdenkt, met drukbezochte non-stop kerkdiensten in de Kerk van Santa Maria della Salute, die gemakkelijk te bereiken is via een tijdelijke brug over het Canal Grande. Met marktje, waar naast ballonnen allerlei zoetwaren verkocht worden en kaarsen om in de kerk te laten zegenen.

Nederlandse gids Venetië, Stadsgids in Venetië, Rondleidingen Venetië